АЛДОРА подари десет липи на община Шумен

В рамките на националната екологична кампания на на Сдружение „Активно общество“ – гр. Видин,членове и приятели на СНЦ „АлДоРа” събрах и предадоха за рециклиране непотребна хартия. Благодарение на техните усилия през м. декември 2017 г. бяха засадени 10 дръвчета: в двора на училище „Княз Борис I”, на читалището в с. Мадара и в междублоковото пространство на ул. „Н. Вапцаров” N:6

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Среща "Шумен в сърцето"

Млади хора от Шумен, канят на среща ученици, които планират висшето си образование и кариера и имат нужда от повече увереност, информация и отговори, и студенти или скоро завършили студенти, които учат в страната и чужбина.

Очакванията са студентите да споделят опит за това как са избрали какво и къде да учат, как са преминали през процедурите за подбор в различните университети, как са се справили с първоначалните трудности, с битови проблеми и всичко друго, което не може да бъде прочетено в официални справочници и сайтове. Специално внимание ще се отдели на въпроси, свързани с мигрантската криза.

Участниците трябва да носят по една коледна играчка, от местата, от които идват.

На срещата са поканени и родители, които искат да обменят информация.

Събитието ще се проведе на 23 декември от 16 часа в Студио 3 на Радио Шумен - ул. "Добри Войников" 7.

Инициативата става възможна благодарение на фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Младежка банка" с финансовата подкрепа на Фондация "Чарлз Стюарт Мот" .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Обучение "Успешни проекти" на Младежка банка

Младежка банка – Шумен провежда обучения за млади хора, свързани с успешната подготовка и реализация на проект. Участниците ще могат да научат повече за: проучване и анализиране на местните нужди; ресурси и набиране на средства; организиране на местни кампании и публични събития; комуникация с медии, групи и общности и др.

Повече информация може да получите на тел: 0887740105 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Време е за шоу

Вокално-театрална формация „Алдора”, СНЦ „Алдора”, Младежка банка и Младежки дом – Шумен

Ви канят на комедийна програма със скечове и кавъри на хитове „Време е за шоу”. Участват актьорите и певците от ВТФ „Алдора” с ръководител Диана Колева.

Цената на билета е 3 лв. Събраните средства са предназначени за подкрепа на младежки инициативи чрез Младежка банка – Шумен.

Представлението ще се проведе на 29. 11. От 19,30 часа в Младежки дом - Шумен    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На учителя с любов

Повече от 100 шуменски учители от осем училища и извънучебни звена ще получат подаръци по повод Международния ден на учителя - малки книжки, направени от техни ученици. Група ученици решават да изненадат любимите си преподаватели като собственоръчно изработват книжки с мисли за учителя. Цитатите подбират и подреждат заедно с Пламена Стоянова от Регионална библиотека. Тя е човекът, който ги вдъхновява и напътства при изработването. Подкрепят ги и Младежка банка и Сдружение Алдора.
Виктория (9 клас, ППМГ „Нанчо Попович") споделя, че е решила е да се включи в инициативата, защото според нея има много учители, които заслужават да им се покаже признателност. Да подготвя книжките било интересно и забавно, защото в него са участвали много хора и са имали възможност и да общуват помежду си.
Аделина (7клас, СОУ "Йоан Екзарх Български") разказва, че е разбрала за инициативата от Пламена, при която е ходила през лятото в библиотеката, включила се е в изработването на книжки, защото според нея нейните учителите са съвременни будители.
Петина (ППМГ, 9 клас) е научила за идеята да се направят книжки за любими учители от своя приятелка, част от екипа на Младежка банка, двете са решили да зарадват свои бивши преподаватели от СОУ "Йоан Екзарх Български", които са им помогнали с подготовката за кандидатстване в ППМГ. Споделя, че и е било интересно да направи книжка, но на моменти се е притеснявала да не обърка нещо в изработката и.
Росица Василева, ръководител на Младежка банка и председател на сдружение Алдора - организациите, които подкрепиха инициативата, споделя, че са били приятно изненадани от хрумването на младежите по такъв начин да уважат и подкрепят учителите си.
Младежка банка - Шумен и СНЦ Алдора поздравяват учителите с празника и младите хора за стойностната инициатива!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Шуменски младежи обучаваха връстници на национален форум

Близо 40 младежи от цялата страна се включиха в четиридневно приключение по време на летния лагер на Младежките банки, организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. По традиция лагерът се проведе в края на август и началото на септември, в град Банкя.

Тази година лагерът премина под формата на интерактивни уъркшопове, водени от представители на по-опитните Младежки банки. Темите маркираха отделните етапи от развитието на една Младежка банка: от сформиране и развитие на екип и позициониране в местната общност, през набиране на средства и отпускане на грантове за младежки идеи до мониторинг на финансираните проекти и отчитане.

Шуменските представители бяха подбрани и подготвени от сдружение „АлДоРа”, което е домакин на Младежката банка в Шумен.

Ивелина Вълчанова, Стефани Стефанова и Михаил Динков бяха разработили и представиха темата: „Отпускане на грантове за младежки проекти”. Повече от 2 часа те представяха опита си и консултираха участниците в лагера: как най-успешно да привлечем вниманието на младите хора, за да имаме повече проекти; как да изберем най-добрите и тези, които носят социална промяна; какви договори да сключим с избраните за финансиране проекти и др.

Лагерът даде възможност на младите хора да обменят опит и идеи и да обмислят начини за сътрудничество помежду си.

Участниците си тръгнаха много вдъхновени и мотивирани за работа, както и с повишени знания и умения в управлението на младежки инициативи и дарителски програми.

Младежката банка е уникален метод на въвличане на младите хора в дейности в полза на общността. Младежката банка представлява комисия за отпускане на грантове, управлявана изцяло от млади хора, която показва младежката гледна точка във филантропията и подкрепя младежки проекти на територията на дадено населено място (град, община).

Програма „Младежка банка“ се финансира на национално ниво от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

От средата на 2015 г. шуменското сдружение „АлДоРа” е домакин и развива като част от политиката си за работа с младежи  Младежка банка – Шумен. От тогава до сега са обучени повече от 20 младежи в управлението и развитието на дарителски програми. Обучените младежи са привлекли повече от 50 свои връстници като доброволци в екипите на Младежката банка. Сумата, набрана от Младежка банка – Шумен  надвишава 8 800 лв. С тази сума банката е подкрепила 13 идеи на свои връстници.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Мобилен образователно-развлекателен комплекс „Приятел на колела” на шуменското сдружение „Алдора” в помощ на децата от малките населени места

Вече две години мобилен образователно-развлекателен комплекс „Приятел на колела” на шуменското сдружение „Алдора” два пъти месечно гостува в селата Градище и Царев брод и чрез срещи с представители на изкуство, култура, различни професии и занятия, подкрепя децата от тези малки населени места да развиват интересите и способностите си. Проектът се реализира по програма „Дъга“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и с финансовата помощ на Фондация „Велукс“.

Ето какво споделят участниците в проекта:

Росица Василева, Ръководител на проекта

Като важни ефекти на проекта мога да посоча деца с повишено самочувствие и окуражени за развиване на собствените си силни страни, и мобилизиран местен ресурс в подкрепа на децата.

Беше важно децата да усетят, че тяхното мнение е чуто и възрастните се съобразяват с тях и ги приемат като партньори. За да са максимално полезни нашите усилия трябваше да спечелим доверието и да постигнем близост с децата. Говорихме си много, влизахме в различни ситуации, решавахме казуси, питахме децата за всяка следваща стъпка.

Това изискваше и участието на техните родители и на всички възрастни, които са близо до тях. Освен, че се включиха в някои от дейностите заедно с децата, чрез консултации и разговори съдействахме на възрастните да се почувстват по-подготвени и по-уверени в ежедневните си контакти с децата.

Като партньори или за отделни дейности бяха привлечени и местните общности в лицето на училищата, читалищата, религиозни общности, местни власти.

Важно е участието и ангажираността на всеки един от тях, защото децата не се формират само у дома или в училището и само с общи усилия може да се постигне по-разбираща, по-сигурна и окуражаваща среда за децата.

Тихомир Трифонов, Директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Царев брод

Училището се старае да обедини много местни ресурси за добруването на децата. Проект „Приятел на колела” беше още една възможност в тази посока.

Румяна Панайотова, Директор на ОУ „В. Левски”, с. Градище

Много беше важен модулът, свързан с професионалното и кариерно ориентиране на децата. Срещите по проекта представиха възможности за продължаване на образованието в големия град и изиграха важна роля при избора на учебно заведение.

Янка Иванова, доброволец

Няколко години работя в с. Градище. Проектът промени гледната ми точка, защото никога не бях си представяла, че с опита си мога да съм полезна и интересна на децата тук. Пак бих се включила като доброволец.

Бахар Хасанова, родител

Доволна съм, че ние, родителите бяхме провокирани да се включим в някои от дейностите. Видяхме децата от друга гледна точка – как общуват с връстници, как работят в екип. Консултациите ни насочиха към някои проблеми и възможности за решаването им.

Юке Хюсеин, Секретар на читалище „Отец Паисий” , с. Градище

Радвам се, че читалището беше част от този проект. Важно е институциите по места да подкрепят децата и едновременно с това да си дават сметка за техните интереси и желания. Колкото и да е трудно, трябва да намираме начин да отговаряме на детските очаквания.

Стефан Жеков, кмет на с. Царев брод

Изненадан бях, че децата се интересуваха от устройството на общностния живот. Доволен съм, че пожелаха да отделят от времето и труда си за инициативи в полза на селото.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Екипът на Младежка банка – Шумен /млади хора на възраст от 14 до 25 години/ към сдружение „АлДоРа”, кани всички млади хора, които имат идея и искат да я реализират, да участват в този конкурс.
Събрахме пари чрез дарения, които сега искаме да предоставим за младежки инициативи.
До 30 септември 2017 г. имате възможност да ни пратите вашия проект – ние ще го оценим, а най-добрите проекти ще получат безвъзмездно финансиране.
Потърсете ни на тел. 0887740105, пишете ни на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и научете подробности.
Ние подкрепяме каузите:

1. Образование, наука, култура и изкуство;
В подкрепа на младежки събития с културен, образователен, забавен или състезателен характер, които да дават възможност за развитие на младите хора.

2. Спорт, туризъм, природа и екология;
Подкрепяме инициативи, насочени към повишаването на спортната и физическа активност, възпитание на здравословен начин на живот сред младите хора; опазване на природата и екологично образование.

3. Млади хора - зависимости и агресия.
Инициативи, насочени към превенция на някои от рисковете, пред които са изправени съвременните младежи.

Ако сте:

- от 14 до 25 годишни;

- от Шумен

- и сте най-малко петима,

очакваме да изпратите вашите проектни идеи.

Преди да започнете попълването на формуляра, свържете се с нас, за да ви предоставим правилата и условията, които сме описали в „НАСОКИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В МБ Шумен“!

facebook: https://www.facebook.com/youthbank.shumen/

„Настоящият сайт е създаден с финансовата подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Сдружение „АлДоРа“ и при никакви обстоятелства не отразява позициите на финансиращата организация.